Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
[...] pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] ghee – czyli produkt udający masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier stołowy, miód, laktoza) oraz ograniczyć podaż węglowodanów w godzinach popołudniowych (negatywny wpływ na glikemię). Jeśli zależy nam na [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] 29% protein, 10.6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60.4% węglowodanów w grupie kontrolnej nie było fruktozy, za to w drugiej grupie aż 30% tej energii dostarczała fruktoza. Wyniki: dieta bogata we fruktozę zwiększała zawartość lipidów (otłuszczenie, tłuszcz podskórny) w całym organizmie u dorosłych, ale nie u młodych szczurów. stan [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
[...] od czasu do czasu jedząc pizzę czy hamburgery. Nie zmienia to faktu, że zmiany w diecie powinny się zacząć od maksymalnego ograniczenia podaży cukrów prostych (glukoza, fruktoza), bardziej złożonych cukrów, jednak o szybkiej kinetyce (np. sacharoza, laktoza), tłuszczów nasyconych i trans. Ogólnie rzecz ujmując - wysokoprzetworzonej żywności. [...]
[...] Na to trzeba lat. Podsumowanie Wdrożenie niskokalorycznej diety, regularnego treningu, zmiana nawyków żywieniowych, unikanie alkoholu, cukrów o szybkiej kinetyce (glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, galaktoza, laktoza), regularna aktywność pozatreningowa (marsze, spacery, wchodzenie po schodach itd.), mają wpływ [...]
[...] Do głównych składników miodu należą woda i węglowodany. Cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy t.j.: fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w [...]
[...] szczególnie widać to w badaniach nad słodzonymi napojami. 12. Jeżeli masz problem z otłuszczeniem ciała, winy szukaj właśnie w węglowodanach, szczególnie prostych (glukoza, fruktoza) oraz spożyciu cukru stołowego czy syropu glukozowo-fruktozowego, w pierwszej kolejności wyeliminuj z diety napoje słodzone. 13. Wyrzut insuliny po spożyciu [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
Cukrzyca, nowotwory, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe są współczesną epidemią. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy i rozwojowi wielu rodzajów nowotworów. Od dawna wiemy, iż jest też powiązana z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem czy zespołem metabolicznym. Cukrzyca dotyka ponad 400 milionów ludzi na całym świecie, w tym około [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]